Luister hier of luister op Apple Podcasts (binnenkort beschikbaar) | Spotify | Google Podcasts | Stitcher

De 10 pijnpunten van btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen

Je hart volgen en je zielsmissie in de wereld zetten. Natuurlijk is dat wat jij wil als ondernemer. Maar bij ondernemen hoort ook papier- en cijferwerk. En net op dat punt lopen bewuste of spirituele ondernemers weleens vast. Over fiscale en financiële aspecten van het ondernemen vind je namelijk vooral informatie op 3D-niveau. Maar bewuste ondernemers willen ondernemen op 5D-niveau.

Met ondernemen in 5D ga je uit van de veronderstelling dat er meer is dan wat we op aarde waarnemen. Dit ondernemen groeit vanuit een bewustzijn van spirituele wetten en vanuit vertrouwen en overvloed. 5D-ondernemers gaan connecties en spirituele samenwerkingen aan en dragen – vaak cocreatief – hun zielsmissie uit.
Ondernemen in 3D daarentegen vertrekt vanuit angst en schaarste en schikt zich naar aardse afspraken zoals wettelijke vereisten. Misschien is die omschrijving wat kort door de bocht, maar toch tekenend voor 3D-ondernemen.

Ik geef je een 3D-voorbeeld waarmee je als startende ondernemer wordt geconfronteerd. In België kan je kiezen voor het systeem van ‘btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen’. Die regeling houdt in dat je geen btw moet afdragen op je ontvangsten en geen btw-aangifte moet indienen. Dat betekent minder administratie en meer inkomsten. Op voorwaarde dat je onder de omzetsgrens van 25.000 euro blijft.
Dit lijkt misschien een goeie deal met Vadertje Staat. Maar ik merk dat er heel wat misverstanden rond bestaan, dat ondernemers de impact van de vrijstelling niet goed inschatten en dat ze er vaak vanuit angst en onzekerheid voor kiezen.
Omdat ik het belangrijk vind dat jij bewust en vrij je stappen als ondernemer kan zetten, doe ik hier graag de pijnpunten van de regeling uit de doeken.

Pijnpunt 1: Klein blijven versus je zielsmissie in de wereld zetten

Een succesvolle onderneming bestaat niet zonder een goede mindset.
De naam van de regeling geeft me dus al meteen kippenvel: ‘btw-vrijstelling voor KLEINE ondernemingen’. Maar wat wil jij eigenlijk?
Wil je een hobby uitoefenen? Prima. Dan is deze regeling perfect op jouw maat.
Wil je een serieuze onderneming opstarten waaruit je een degelijk loon kan genereren?  Dan hou je je met deze regeling vanaf het begin klein. Bovendien geef je ook dat signaal aan de hele wereld en het universum. Omdat je verplicht bent het op je facturen te noteren, word je keer op keer geconfronteerd met je eigen klein-zijn.
Een ondernemer die zijn zielsmissie in de wereld wil zetten om er een betere plek van te maken, wil helemaal niet klein blijven!

Pijnpunt 2: Verlies aan geloofwaardigheid

Zoals ik al schreef, staat de vermelding van de regeling op elke factuur. Dat heeft een effect op je geloofwaardigheid bij ondernemers-klanten. Zeker grote bedrijven werken liefst samen met ondernemers die veilig en betrouwbaar zijn. Zij kennen ook de omzetgrens van een ‘kleine onderneming’ en kunnen zich dus afvragen of je wel goed bent in wat je doet. Want waarom ligt je omzet anders lager dan 25.000 euro?  Gelukkig zijn er ook bedrijven die het niet opmerken omdat hun facturen rechtstreeks naar de boekhouding gaan.

Pijnpunt 3: Fiscale verwarring

Er kan verwarring ontstaan rond de fiscale geldigheid van de kosten. Sommige bedrijven vragen expliciet naar een ‘btw-factuur’. Misschien denk je dat je die niet kan aanleveren omdat je vrijgesteld bent van btw? Toch wel. Officieel bestaat de term ‘btw-factuur’ namelijk niet, maar hij wordt wel gebruikt omdat grote bedrijven geen ervaring hebben met de regeling voor btw-vrijstelling. Bovendien hebben ook ‘kleine ondernemers’ zelf soms moeite om uit te leggen dat hun factuur (zonder btw) ook gewoon geldig is voor de boekhouding maar dat er dus gewoon geen btw moet betaald worden. Jouw factuur onder de btw-vrijstellingsregel is perfect oké voor bedrijven. Beter zelfs: ze kunnen de kost fiscaal aftrekken zoals bij een andere factuur én ze moeten de btw niet voorschieten. Stel dat je niet onder de vrijstellingsregel zou vallen, moeten zij jou eerst de btw betalen om die pas later in hun aangifte terug te vorderen. Zo moeten ze het geld 2 à 4 maanden missen.

Pijnpunt 4: Omzet versus uitgaven

Natuurlijk moet je zelf ook uitgaven doen voor je onderneming. Van kleinere kosten voor de dagelijkse werking tot grotere investeringen: kantoormateriaal, een pc, printer en gsm, een opleiding of inrichting van een ruimte.
Val je onder de btw-vrijstelling, dan is de btw die jij zelf betaalt bij uitgaven voor je onderneming ook niet aftrekbaar. Zolang je uitgaven beperkt blijven, maak je nog winst met deze regeling.
Zelf kocht ik bij de start van mijn onderneming een plooifiets en een computer en nam ik deel aan enkele opleidingen, coaching, …. In totaal gaf ik daar zo’n 5000 euro aan uit inclusief btw. Gelukkig – ik val niet onder de regeling voor kleine ondernemingen – kan ik daar dus een deel van terugtrekken.
Om winst te halen uit de btw-vrijstelling mogen je kosten binnen het jaar maximum oplopen tot de gegenereerde omzet. Op zich is dat natuurlijk wel je doel, anders start je geen onderneming.
Maar bij de start van je onderneming kan het nodig zijn om meer te investeren dan wat je binnenkrijgt en dan is het net voordelig om BTW-plichtig te zijn.

Pijnpunt 5: Meer administratie (-kosten)

Kies jij voor btw-vrijstelling omdat je boekhouder dan geen btw-aangifte moet opmaken en je hem zo minder moet betalen? Dat klopt misschien wel als je geen boekhouder in dienst hebt maar ik weerleg graag dit argument.
Een goede boekhouder betaalt zichzelf terug door fiscale optimalisaties en omdat hij je uren gepieker en werk bespaart, want hij neemt ook je persoonlijke en zakelijke belastingaangifte in handen.

Stel: Lisa en Geert hebben elk een eigen eenmanszaak.
Geert is vrijgesteld en betaalt per maand 80 euro exclusief btw aan zijn boekhouder.
Lisa is niet vrijgesteld en betaalt daarom 100 euro exclusief btw per maand.
Betekent dat een extra kost van 20 euro per maand voor Lisa? Nee, want Geert kan zijn btw niet aftrekken. Hij betaalt zijn boekhouder dus eigenlijk 96,8 euro per maand. Lisa betaalt 121 euro inclusief btw, maar ze vordert die 21 euro terug bij de btw-aangifte. We praten hier dus over een verschil van 3,2 euro per maand. Een verwaarloosbaar bedrag.

Uit het voorbeeld blijkt dat je dus niet meer kosten hebt aan je boekhouder omdat je btw-plichtig bent. Al raad ik je wel aan om te gaan praten met de boekhouder over de prijzen die hij hanteert.

Pijnpunt 6: Loon of niet?

Vind je dat een stomme vraag? Natuurlijk wil je er wat aan verdienen. En hoe fijn is het om geld te verdienen met wat je het allerliefste doet.
Heb je al een idee hoeveel je loon zal bedragen? Laten we klein beginnen.
Je wil jezelf een loon uitkeren van 18.000 euro op jaarbasis, dus 1500 euro per maand (rekening houdend met het feit dat je dus geen 13de of 14de maand (meer) hebt zoals in loondienst).
Tel daar ook nog RSZ bij die je moet betalen. Dan kom je in totaal aan een kost van ongeveer 21.000 euro op jaarbasis. Daarbij komen nog kosten om je diensten of producten te leveren.
Als je dus met een omzet van maximum 25.000 euro – de grens voor de btw-vrijstelling – wil rondkomen, zal je creatief moeten zijn met de 4000 euro die overblijft na het betalen van je loon en RSZ.
Heb je naast je werk als zelfstandige (in bijberoep) nog een job in loondienst, dan heb je misschien minder nood aan dat basisloon.

Pijnpunt 7: Kwartalen met meer uitgaven dan opbrengsten

Wie net start, heeft vaak de eerste maanden meer uitgaven dan opbrengsten. Het eerste kwartaal of de eerste kwartalen zou je dus meer btw kunnen aftrekken dan je btw moet betalen. Bij uitgaven krijg je namelijk geld terug van de btw-administratie.

Stel: je koopt een computer van 2000 euro, waarvan ongeveer 400 euro btw. Ben je niet btw-plichtig, dan ben je die 400 euro kwijt, ben je wel btw-plichtig dan krijg je bij de volgende aangifte die 400 euro terug.
Dat is leuk voor je cash flow, want je kan het geld dan weer gebruiken om kosten te maken die je klanten en je organisatie ten goede komen.
Je kan er ook voor kiezen geen teruggave te vragen. Als je dan in een volgend kwartaal eens meer omzet hebt gerealiseerd, wordt dat tegoed afgetrokken van het bedrag dat je moet betalen. Ook dat geeft een fijn gevoel.

Pijnpunt 8: Kwartalen met meer opbrengsten dan uitgaven

Veel ondernemers klagen over de btw of de belastingen die ze moeten betalen. Maar sta er eens bij stil bij waarom ze die betalen. Omdat ze een goed kwartaal hebben gedraaid. Hun opbrengsten zijn hoger dan hun kosten, ze houden dus meer loon over of hebben meer mogelijkheden om te investeren.

Mooi toch?
Natuurlijk, een deel moet je wel afstaan. Maar het is toch beter om 121 euro te verdienen waarvan je 21 euro moet afstaan dan dat je 0 euro verdient en dus niets moet afstaan. Toen ik voor het eerst mijn btw moest storten, juichte ik want ik voelde me een echte ondernemer en ik was trots op het resultaat dat ik had behaald. Btw-plichtig zijn is dus niets om bang voor te zijn.

Pijnpunt 9: De drempel van 25.000 euro

Het is zover. Je zit al aan een omzet van zo’n 23.000 euro. Je maakt plannen voor de rest van het jaar en beseft dat je wel heel dicht bij de 25.000 euro zal stranden. Of er zelfs over. Dan ga je twijfelen. Zou je nu al de vrijstelling laten vallen of wacht je nog een kwartaal?
Misschien denk je er zelfs aan om die ene klant vooruit te schuiven naar het volgende jaar?
Voor je het weet, heb je je eigen glazen plafond gecreëerd. Een echte moneyblocker. En onbewust speelt dit een grotere rol dan je denkt. Misschien ga je je toch wat inhouden in het maken van reclame, maak je jezelf wat minder zichtbaar en stel je die interessante blog toch maar uit …
Het kost je ongetwijfeld ook gepieker en de tijd die je hieraan spendeert is energie die je in andere zaken had kunnen steken om je omzet te verhogen.
Btw-plicht voelt voor veel ondernemers zwaar en onbekend omdat ze de impact niet kunnen inschatten (help, ik moet geld weggeven aan de overheid!).
Praat erover met je boekhouder en schep er duidelijkheid rond. Wanneer je dan aan de grens komt, weet je tenminste waar je aan toe bent en is het maar een formaliteit om je te registreren als btw-plichtige.

Pijnpunt 10: De drempel …en wat dan met je prijzen?

Voor btw-plichtige klanten maken jouw prijzen geen verschil: ze moeten eerst wel btw betalen, maar kunnen die later terugvorderen.
Verkoop je echter aan particulieren of niet btw-plichtige klanten, dan moet je beslissen wat je met je prijzen doet. Je kan kiezen om ze niet te verhogen, maar dan verlaagt je omzet. Of je verhoogt je prijzen zodat je hierop niets verliest, maar misschien haken je klanten dan wel af. Een particulier zal niet blij zijn als hij plots 21% meer moet betalen omdat jij (wat) gegroeid bent.
Zal ik even een concreet voorbeeld geven?

Stel: je levert een dienst van 100 euro aan een klant en maakt daar een factuur voor op.
Dan zijn dit de mogelijke opties en gevolgen:

Tot nu toe heb je dus klanten gezocht en gevonden die jouw lagere prijs wilden betalen. Maar als je hogere prijzen zal vragen (ook bv. wanneer je van bijberoep naar hoofdberoep gaat en je je prijzen gaat verhogen omdat je veel RSZ moet betalen), moet je op zoek naar klanten die bereid zijn meer te betalen.
Je zal je marketing dus opnieuw moeten opbouwen.

5 voorwaarden om de btw-vrijstelling wel tot een succes te maken:

Hierboven las je vooral argumenten tegen de vrijstelling van btw. Maar misschien kan je de regeling toch benutten in combinatie met ambitieuze plannen. Dan zijn dit volgens mij de vereisten:
1. Je bepaalt je prijzen al alsof je btw-plichtig bent. Zodra je dan de drempel overgaat, verandert er voor je klanten niets, want jij had dit al van tevoren ingecalculeerd. En je maakt tijdelijk extra winst, want je moet de btw niet afdragen.
2. Je bent je bewust van de drempel en hebt al besproken met je boekhouder wat je precies moet doen zodra je de drempel van 25.000 euro nadert. Je verliest dus geen energie aan gepieker.
3. Zet je omzetdoel hoger dan 25.000 euro en onderneem alsof je gaat voor bv. 50.000 euro. Die btw-plicht is maar een administratieve handeling die vooral impact heeft voor je boekhouder.
4. Ga ervan uit dat het tijdelijk is. Wie in deze regeling iets voor de lange termijn ziet, houdt zichzelf klein en blijft hangen in een hobby.
5. Hou je kosten en opbrengsten goed bij. Zo merk je meteen wanneer de vrijstelling voor jou niet meer voordelig is, al heb je de grens van 25.000 euro nog niet bereikt. Bijvoorbeeld als je een kost hebt van 20.000 euro met slechts een omzet van 19.000 euro.

De btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen heeft dus twee kanten. Het gevaar schuilt vooral in het glazen plafond dat je jezelf ermee oplegt en in de schrik om daarover te gaan. Bewust denk je misschien dat dit jou niet in de weg staat, maar je onbewuste heeft een grote impact. Wees dus meteen duidelijk met jezelf en met het universum.

Succes met je beslissing!