Ik las zonet de blog van Appleblue Seagreen (love the name!) over consuminderen. Het bracht me terug naar een aantal jaar geleden toen ik daar ook heel bewust mee bezig was (of beter: “begonnen” want dat proces blijft doorlopen). Ik was dan ook iemand die vooral kocht ter compensatie, vanuit een gevoel van gemis aan liefde of genegenheid. Ik wilde een leegte opvullen in mezelf. En zoals jullie wel weten of voelen, brengt dit helemaal niet het verwachte resultaat. Het gaf me misschien heel even een beter gevoel, maar daarna kwam steevast het schuldgevoel de kop opsteken.
Naarmate ik werkte aan persoonlijke groei werd die leegte minder een drijfveer en ging ik veel bewuster gaan nadenken “heb ik dit echt wel nodig?”.  Daardoor kocht ik minder nutteloze spullen, wat veel meer ruimte en rust gaf … een heerlijk gevoel. En zoals Sophie zegt, het is echt fijn om te zeggen bijvoorbeeld “ik gebruik die stofzuiger al 14 jaar” .
Ik merk wel dat mijn gevoel hier tegen in opstand wilt komen. Soms heb ik heel veel zin om iets te kopen terwijl mijn verstand echt helemaal gaat steigeren: “Dat heb je helemaal niet nodig!!!”. Oooh, dat waren dan zo’n lastige momenten voor mij ?  Tot een paar maand geleden dus!

Money map

Toen ik de “money map” oefening voor het eerst deed besefte ik hoe vaak ik geld uitgaf aan iets wat me totaal niet diende. Het bracht me helemaal niet dichter bij mijn droomleven. Integendeel, vaak was het zelf om de slechte gewoonten te verankeren. Door een money map te maken, vertrok ik vanuit de droom die ik wil beleven, wat wil ik ervaren, hoe ziet mijn droomleven er uit, wat doe ik dan in een dag, …
Brengt het mij dichter bij wat erop staat? Ja? Ok, dan kan ik het wel kopen (hoeft dus ook niet direct he wink). Als me dat niet dichterbij mijn droomleven brengt, dan koop ik het niet. Dat geeft een veel fijner gevoel en zo heb ik geen schuldgevoelens meer als ik met iets thuiskom want ik weet dat het me zal dienen. Als ik dan met trots terugkijk op iets wat ik niet gekocht heb, merk ik zelf dat die leegte een beetje kleiner wordt want ik heb net liefde aan mezelf getoond ??

Als ik dit uitleg aan anderen, krijg ik vaak heel verbaasde reacties. Marieke zag bijvoorbeeld altijd de pakjes van Zalando toekomen die haar dochter bestelde. Ze wilde zo graag zelf daar eens uitgebreid shoppen. Toen we echter klaar waren met haar money map, bleek dat daar helemaal niet tussen te staan. Soms worden we ook zo afgeleid door wat we zien bij anderen en het geluk dat het hun geeft, dat we vergeten dat wij iets heel anders nodig hebben.

Ik wilde al zo graag eens shoppen bij Zalando,
maar dat staat eigenlijk helemaal niet in mijn money map!

Die money map brengt je dus helemaal in lijn met wie jij wenst te zijn en het helpt je geld te besparen. Hoe wordt het nog beter dan dit?

Wil je meer weten over zo’n money map? Donderdag 6 juni geef ik een masterclass Overvloedsmindset waarin ik samen met jou een money map ga maken. Er zullen ook nog andere overvloedsoefeningen aan bod komen, zodat je met een heerlijk gevoel van overvloed naar huis gaat. Meer details deel ik nog de komende dagen/weken.
Als je op de hoogte wilt blijven, zet dan zeker in het evenement dat je interesse hebt!