Wat is de juiste prijs?

 Als ondernemer moet je een prijs bepalen voor je producten en diensten. Maar wat is de juiste prijs? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig en hangt af van zoveel factoren. Je kan je prijs proberen vast te stellen op basis van een droge berekening. Maar toch komen er ook emoties bij kijken, want het gaat om jouw missie die je in de wereld zet. Je prijs vertelt je dus eigenlijk iets over de waardering die klanten hebben – of niet hebben – voor jouw missie. Maar eigenlijk gaat het vooral om de waardering die je zelf hebt voor je missie, je diensten en producten. Om je eigen-waarde.
Die worsteling met prijzen zie ik bij zoveel ondernemers en ze is mezelf ook niet vreemd.

 

Hoe zelftwijfel mijn waarde met 8% deed dalen ( in enkele seconden tijd)

Lange tijd zat ook ik vast met mijn prijszetting en dus met mijn eigen waardering. Zo herinner ik me nog mijn eerste salesgesprek. Ik was nauwelijks officieel gestart als zelfstandige of ik kreeg telefoon: een CFO van een multinational die mijn hulp inriep bij zijn budgetfile. Ik hoopte dat ik hem kon helpen als Excel-specialist. Nee, ik wist zeker dat ik dat kon. En het was een opdracht naar mijn hart.
Helaas was ik een beginneling in de sales en helemaal onder de indruk van de vraag. Toen hij me naar mijn prijs vroeg, zei ik prompt dat dat €70 per uur was. Nochtans maakte ik ’s ochtends mijn financieel plan rond op basis van €90 per uur.
Misschien vind je €70 op zich nog wel een mooie prijs. Maar ik vind het erg dat ik hem gewoon door twijfel aan mezelf – in enkele seconden tijd – zomaar met 8% liet zakken.
Voor mij is het een pijnlijke herinnering aan mijn eerste poging tot prijszetting. Zeker omdat de klant me toch wel 200 werkuren opleverde. Reken maar uit…
Intussen heb ik een stabielere manier gevonden om mijn prijzen te bepalen. Daarover mag je nog een andere blog verwachten. Wil je hem zeker in je mailbox, schrijf je dan in voor mijn tips & tricks.

 

Een prijsverhoging: zoveel meer dan een hogere prijs…

Als je vindt dat je meer waard bent, kan je je prijzen verhogen. Dat besliste ook mijn holistish therapeute, Jessica Nys, vorig jaar.
Het is altijd even slikken als iemand zijn prijzen verhoogt. Maar toch heb ik gemerkt dat het een verschil maakt als ik bij haar langsga voor een sessie: ze is meer ontspannen en heeft meer tijd voor me. Ik voel me dus als klant minder opgejaagd, kan nog rustig mijn vragen stellen of snuisteren in haar winkel vol leuke spullen en we kunnen zonder haast een nieuwe afspraak plannen.

Vóór haar prijsverhoging stond de volgende klant vaak al te wachten, zo voelde ik me minder op mijn gemak. Maar vooral: haar behandelingen zijn intussen uitgebreid. Vroeger ging ik alleen voor shiatsu. Nu heeft Jessica de tijd om te voelen wat ik nog nodig heb en biedt ze veel meer dan de shiatsubehandeling. Misschien kan ze dankzij de extra omzet ook meer opleidingen volgen? Dat komt mij als klant dan weer ten goede.

Ik was nieuwsgierig naar de achtergrond van deze verandering. En dus superblij dat ze er met mij, één van haar trouwe klanten, over wou praten. En nee, ik blijf haar niet trouw ‘ondanks haar prijsverhoging’ maar ‘dankzij haar prijsverhoging’. Dat is een heel verschil

Lees hier haar verhaal:

Vertel eens iets over jezelf en je onderneming Yavanna?

Jessica: Yavanna is een nieuwetijdswinkel en holistisch centrum waar je terechtkan voor holistische behandelingen, transformatiecoaching en yoga. Maar ik bied ook workshops voor spirituele groei en bewustzijnsverruiming. In mijn winkel vind je dingen die je daarbij ondersteunen en die inspirerend werken.
Zelf ben ik holistisch therapeute, gestart vanuit shiatsu maar intussen breidde ik dat uit met energiewerk en healings. In Yavanna krijgt mijn passie echt een plek.

Hoeveel bedroeg je uurprijs vroeger en waarom heb je die prijzen aangepast?

Jessica: Toen ik nog bezig was met mijn opleiding shiatsu, vroeg ik €25 per uur. Nadat ik de opleiding afrondde – twee jaar geleden – werd mijn prijs €40. 
Maar het was niet haalbaar, ik raakte niet uit mijn kosten. Als zelfstandige geef je de helft af en moet je ook nog eens pensioen en ziekte-uitkering overhouden. Bovendien is de huur in het Leuvense niet te onderschatten.

Je hebt de stap gezet naar een prijsverhoging. Welke prijs vraag je sinds dan?

Jessica: Nu vraag ik gemiddeld €60 per uur. Ik werk ook meer in trajecten en vind het belangrijk om rustig de tijd te nemen voor een klant.
Per afspraak wou ik 1,5 uur voorzien en dan een buffer inbouwen van een half uur. Zo kunnen we rustig afronden en voelen we ons niet opgejaagd door de volgende klant. Aan mijn klanten communiceerde ik dat ik 1,5 à 2 uur tijd voor hen voorzag. Voor mij betekent dat eigenlijk altijd dat ik 2 uur voor een klant vrij hou. Maar een klant van wie de afspraak op minder dan twee uur rond was, kon misschien het gevoel krijgen dat hij geen waarde kreeg voor zijn geld. Ik vond het dus wel belangrijk om mijn grenzen helder te stellen voor mezelf. Zo kon ik ze ook makkelijker communiceren aan mijn klanten. 

Hebben er klant afgehaakt?

Jessica: Jazeker! Maar eigenlijk hoorde ook dat gewoon bij mijn groei. De klanten die ik verloren ben, waren mensen die al jaren kwamen en die heel afhankelijk van me waren, alleen op mij leunden en zelf geen oplossingen aangrepen. Zo kan echte transformatie niet tot stand komen. Eigenlijk waren we elkaar ontgroeid.
Mensen komen met heel verschillende intenties: om voor zichzelf te zorgen of om iets te halen bij jou. Die laatste groep is weggebleven. In hun afhankelijkheid schatten ze zichzelf ook niet naar waarde. Voor mij klopt het dus wel dat ze afhaakten. 

Zeiden mensen expliciet dat je prijs te hoog was?

Jessica: Niet met die exacte woorden, maar je merkt het wel. Veel mensen worstelen met het uitspreken van die dingen.

Misschien is het gewoon een kwestie van prioriteiten stellen: wat vind je waardevol genoeg om je geld aan uit te geven? 

Jessica: Ja, mensen vragen me soms waarom ik niet naar Azië op reis ga, naar de basis van shiatsu. Maar ik geef zoveel uit aan eigen groei en opleidingen dat zo’n reis echt niet mogelijk is. Ik zou kunnen zeggen dat het te duur is, maar dat is niet de echte reden. Eigenlijk is een reis naar Azië voor mij gewoon geen prioriteit.

Hoe voelde je je bij de verhoging?

Jessica: Ik was erg bang dat mensen zouden afhaken. Dat voelde als een persoonlijke afwijzing. Ook het loslaten van de mensen die al lang kwamen en erg afhankelijk waren, vond ik moeilijk en het gaf me veel verdriet. Maar ze gingen niet voor de vooruitgang waar ik voor wilde gaan. Ik heb de stap lang uitgesteld omdat ik bleef inzitten met die enkele mensen. Ik vreesde ook dat mijn agenda leger zou worden, maar dat heeft maar even geduurd. Enkele maanden later had ik alweer een even volle agenda. 

Wat heb je gedaan om die angsten te overwinnen?

Jessica: Zonder mijn coach had ik het niet gedurfd, of toch niet zo radicaal. Het was voor mij een gigantische stap die ik niet alleen kon zetten. De weerstand die ik voelde om mezelf die waarde te geven, was immens groot. Ik was bang dat ik veel mensen zou kwijtraken. Sowieso hangt je zaak aan een zijden draadje, als je dan veel risico neemt, kan het op een paar maanden gedaan zijn. Ik heb echt niet veel buffer. Dat maakte het erg spannend. 

Hoe heb je de prijsverhoging gecommuniceerd?

Jessica: Ik heb er mijn klanten persoonlijk over aangesproken en uitgelegd waar het vandaan kwam. Ik vertelde dat ik hen graag mijn hoogste waarde wou bieden en dat ik dat niet kon aan mijn oude tarief omdat er heel veel stress opzat. Door mijn nieuwe prijzen kon ik mijn werk meer relaxed aanpakken en zelf beter herbronnen. Dat straalt ook af op mijn behandelingen: als ik heel goed voor mezelf zorg, zijn mijn sessies waardevoller. Mensen ervaren alleen de sessie, maar ook op de achtergrond gebeurt er veel: van eigen mentale rust creëren tot het klaarmaken van de ruimte. Ik was me er ook niet van bewust dat klanten zelfs meer tevreden zouden zijn over een duurdere behandeling.  Als therapeut denk je dat je altijd maar moet geven. Maar uiteindelijk geef je jezelf weg en is de balans zoek.
Zelf heb ik het intussen ook ondervonden als klant bij mijn therapeute. Ze verhoogde haar prijs met €15. Enerzijds vond ik dat veel, maar anderzijds motiveerde het me om meer te halen uit een sessie en geen tijd te verspillen. Het helpt het me sneller naar de kern te gaan.
Door een duidelijke intentie te zetten, blijf ik niet hangen en creëer ik sneller en meer resultaat.

Wat zijn je plannen met Yavanna?

Jessica: In maart gaat er een nieuwe medewerker van start en ik wil me zeker door haar laten inspireren. Daarnaast verkopen we in de winkel nu ook losse kruiden, bied ik ook een zuiveringskuur aan en werk ik meer en meer met de engelen.
Dat is wat zich aandient en dat volg ik graag. Er hangt veel spanning rond de essentie, die wordt tegenwoordig erg ingeperkt. Ik wil dus graag meer tot de energie, de ruimte, de essentie van mensen doordringen om hen zo te ondersteunen.

 Wil jij ook werken aan je essentie? Dan beveel ik je een sessie bij Jessica warm aan.

Vraag gerust een gratis kennismakingsgesprek bij haar.

 

Ben je na het lezen van dit interview nieuwsgierig naar meer info over prijszetting? Dan vertel ik je graag hoe je in 4 stappen tot een energetische prijszetting komt.