Luister hier of luister op Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | Stitcher

De 7 voordelen op jouw relatie met geld door het ontdekken van jouw Geld Archetypes

 

In deze podcast ontdek je waarom het zo belangrijk is om jouw Geld Archetypes te ontdekken.

Als je liever leest, scroll dan even naar beneden voor de blogversie.

Je kan de quiz doen op www.celinetytgadt.com/quiz en in 8 à 10 minuten ontdek je wat jouw talenten en werkpunten zijn in jouw relatie met geld om nog meer overvloed te creëren.

Meer weten over Ondernemen in Overvloed? www.celinetytgadt.com/overvloed

 

********

Het ontdekken van je Geld Archetypes en de bijbehorende talenten en werkpunten heeft een gigantische impact op je leven en je onderneming. De grootste verandering die het brengt, is dat je meer gaat genieten van je geld. Maar er zijn nog andere redenen waarom het belangrijk is om je Geld Archetypes te leren kennen.

In deze podcast en blog som ik de 7 voordelen op van het ontdekken van je Geld Archetypes.

1. Je ontdekt je unieke talenten en je werkpunten

De quiz die je misschien net hebt ingevuld of straks gaat invullen, geeft je een overzicht van jouw belangrijkste Geld Archetypes en je talenten en werkpunten. Voor mij, en vele anderen die de quiz al deden, was het resultaat life changing.

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat genieten mijn grootste talent is, terwijl ik net daar zoveel oordeel op kreeg van anderen.

Ik dacht ook: “Genieten, dat kan toch iedereen?”. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is een uniek talent van een Romanticus, en daar mag ik trots op zijn.

2. Je krijgt meer zelfwaarde

Ben je ooit al eens boos geweest op jezelf? Omdat je vond dat je verkeerd omging met geld? Misschien had je te veel uitgegeven aan nutteloze dingen. Of net het omgekeerde, zat je 3 weken te twijfelen over de aankoop van een pakje stiften van 6 euro.

Elk archetype heeft zijn twijfels en vragen rond geld. Er zullen altijd zaken zijn waarvan jij vindt dat ze beter kunnen en die anderen ook echt beter kunnen dan jij. Jezelf vergelijken met anderen is geen goed idee. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Toen ik mijn Geld Archetypes ontdekte, wist ik meteen ook wat mijn talenten waren en zag ik dat die niet bij iedereen aanwezig zijn. Ik zag in dat ik me vergeleek met mensen die heel andere talenten hebben dan ik, en dat ik de impact die ik kon maken met mijn talenten minimaliseerde. Sinds ik weet dat genieten mijn talent is, word ik veel minder boos op mezelf. Ik heb inzicht in waar ik niet zo goed in ben, maar ik zie ook waar ik veel meer kan stralen dan een ander type.

Door mezelf niet meer te vergelijken met anderen, die andere unieke talenten hebben, waardeer ik mezelf en mijn eigen unieke talenten veel meer.

3. Je wordt milder voor jezelf

Een derde voordeel dat aansluit bij het vorige, maar nog veel verder gaat dan zelfwaarde, is het minder persoonlijk aanvallen van jezelf.

Door het ontdekken van je Geld Archetypes, ontdek je ook waar je jezelf saboteert. Maar je ziet ook dat het niet jij is die iets verkeerd doet, het is jouw archetype dat je saboteert. Door het persoonlijke er uit te halen, kan je milder zijn voor jezelf. Dat maakt het makkelijker om jezelf er over te zetten en effectief iets te veranderen. Je schakelt als het ware je ego uit en gaat objectief aan de slag met je concrete werkpunten.

4. Je krijgt inzicht in je beperkende overtuigingen

Iedereen heeft overtuigingen, maar niet elke overtuiging is voor iedereen beperkend. Elk type heeft zijn eigen perspectief en overtuigingen.

Neem nu de overtuiging dat je hard moet werken om veel geld te verdienen. Dat klopt niet, maar zomaar zeggen tegen iemand dat je niet te veel moet werken en dat je niet goed bezig bent als je veel werkt, dat is wel erg kort door de bocht.

Een Heerser bijvoorbeeld, die werkt gewoon graag hard en kan ook veel gedaan krijgen op een dag. Die zal zich minder storen aan die overtuiging want dat harde werken zit in zijn natuur. Terwijl hard werken op weerstand stuit bij een Romanticus, want die wil genieten en heeft ook niet de energie om de hele dag hard te werken.

Je Geld Archetype toont je waar jouw beperkende overtuigingen zitten en hoe je ze kan ombuigen.

5. Je leert je klanten beter kennen

Als je weet welk type jouw klanten hebben, dan weet je ook hoe je je marketing daarop kunt afstemmen. En je krijgt een beter begrip van de juiste prijszetting voor jouw klanten.

Een klant van me wilde een dag rond zelfzorg organiseren voor een kleine groep deelnemers. Om het rendabel te houden, moest ze minstens 150 euro vragen. Zelf is ze een Verzamelaar en zou ze dit bedrag nooit uitgeven of er lang over twijfelen. Ze ging ervan uit dat dit voor haar klanten ook zo was en dat ze dus niet meer kon vragen, want dat niemand dat ooit zou willen betalen.

Verzamelaars hebben angst om geld uit te geven en zijn geneigd om altijd in schaarste te denken. Maar als je de archetypes allemaal kent, weet je dat je niet moet laten tegenhouden door wat jij denkt dat anderen over de prijs denken. Voor een ander type zou zelfs 250 euro helemaal geen drempel zijn.

Een Verbinder gelooft bijvoorbeeld dat er altijd genoeg zal zijn en ziet die kleine groep als een super manier om diepgaande connectie te maken met de andere deelnemers. Een Romanticus kan je aantrekken door te benadrukken hoe je kan genieten tijdens de dag. Voor een Beroemdheid kan je focussen op hoe speciaal en uniek de beleving is.

En zo is er wel iets voor elk archetype.

De kunst is je eigen stemmetjes niet te transfereren op al de anderen, maar te weten wat de anderen hun stemmetjes zeggen en je marketing daaraan aan te passen, zodat ze beter de waarde zien van jouw aanbod.

6. Je relaties worden beter

Binnen een gezin of een relatie zijn er vaak discussies over geld. Toen ik mijn man de quiz liet doen, vielen er voor ons alvast heel veel puzzelstukjes in elkaar.

Mijn man is een Verzorger, maar op de tweede plaats een Verzamelaar. Een Verzamelaar redeneert vanuit tekort, terwijl ik als Romanticus vertrek vanuit overvloed.

Dankzij de archetypes zien we hoe elkaars standpunt is rond geld. Ik snap waarom hij soms schrik heeft en kan hem geruststellen. En omgekeerd helpt het mij ook om mijn valkuilen te vermijden door naar zijn bemerkingen en vragen te luisteren. Bijvoorbeeld als ik in de winkel op het punt sta om uitbundig geld uit te geven omdat ik me niet goed in mijn vel voel.

Door de archetypes te kennen, is de relatie met vrienden en familie ook beter. Ik snap hun standpunt beter en dat helpt om niet alle opmerkingen als een aanval te zien. Iedereen is gewoon anders met elk hun eigen perspectief.

7. Je komt los van conditionering en vindt je eigen kracht

Conditionering is dat je bepaalde gewoontes van anderen hebt overgenomen, die niet eigen zijn aan jouw persoonlijkheid.

Stel, je bent opgegroeid tussen allemaal Verzamelaars of je coach is een Verzamelaar. Dat zijn mensen die niet zo van risico’s houden. Als jij dan bijvoorbeeld een Rebel bent die net houdt van risico’s, dan ga je je misschien inhouden en je ook meer als een Verzamelaar gedragen. Je leeft dan in de schaduw van je archetype. Daarmee bedoel ik dat je jouw talenten niet gebruikt, waardoor je je te veel laat gaan in de werkpunten, of je jouw hele archetype verdringt.

De typische reactie na het invullen van de quiz is hoe herkenbaar het resultaat wel is. Als die herkenning er niet is, is er veel kans dat er sprake is van conditionering. Je bent dan niet jezelf en antwoordt vanuit wat anderen van jou verwachten.

Als je luistert naar je eigen stem, kom je misschien op een ander resultaat uit. Door je archetypes te kennen, ga je meer in je eigen kracht staan. Je ontdekt ook waarom je je vroeger soms niet goed voelde.

Uitkomen voor je eigen stem laat je ook toe om los te laten wat anderen van jou verwachten.

********
Denk je dat deze podcast interessant voor (iemand uit) jouw netwerk? Deel deze podcast dan met hen door hun de link te sturen of post het op FB, Insta of LI & tag mij (@celinetytgadt)

Luister hier of luister op Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts | Stitcher