Als ondernemer krijg je heel veel advies, al dan niet of je er om vraagt. De laatste tijd zie ik vaak advertenties passeren van “Dit MOET je doen om succesvol te zijn” en nog meer van die aard.

Ik geloof daar echter niet in. Er is niet 1 manier om succesvol te worden. Ik liet me in het begin wel wat meeslepen, bijvoorbeeld met het boek “The Miracle Morning” van Hal Elrod.

Sinds ik het boek The Miracle Morning van Hal Elrod heb gelezen was ik razend enthousiast over zijn systeem. Een uur vroeger opstaan om te mediteren, affirmeren, visualiseren, lezen, schrijven en bewegen. Zo “simpel” is het, dat uurtje persoonlijke groei zorgt ervoor dat je ook met je zaak verder kunt groeien. En dus had ik onbewust de beperkende overtuiging opgevat dat ik dat moest doen, anders zou mijn zaak nooit of te nimmer succesvol kunnen zijn.

De eerste keer had ik het enkele maanden gedaan en ik merkte wel het positieve effect. Dat was echter door de zomervakantie wat verwaterd, alles beetje kalmer aan weet je wel, en sindsdien probeerde ik al meermaals te herstarten “omdat het moest”. Maar ja, als iets moet dan is dat al niet bepaald een goeie motivatie om vol te houden he.

De laatste keer dat ik vol goeie moed hieraan begon was half juni  toen ik een weekje bij iemand logeerde voor een inspiratie- en coworking week. Ik zou eindelijk eens verantwoordelijkheid nemen en discipline tonen door om 5u30 opstaan en elke dag die Miracle Morning doen want hoe ging ik anders een successvolle zaak opbouwen?

Ik voelde echter heel snel dat er weer geen intrensieke motivatie was. Het was iets wat ik dacht dat ik MOEST doen. Na 2 dagen waren mijn mede-huisgenoten voor die week al een heel mondige spiegel. Waarom moest ik altijd zo bezig zijn? Waarom legde ik die lat zo hoog? Ik wist direct dat ze gelijk hadden, dat ik weer iets forceerde in mezelf. Maar waar ligt de grens? Ik merk regelmatig de zelf-sabboteur in mij en ik wilde net eens bewijzen dat ik die slimmer af was.

Het voelde echter bevrijdend, dat de “moeten” er van werd gehaald. En dus keek ik naar wat ik wel wilde doen. Waren er aspecten die ik belangrijker vond dan de andere? Dan kwam ik vooral op het schrijven dus begon ik enkel met het schrijven in mijn dagboekje. Niet lang, soms 10 minuten, soms een half uurtje. Maar het geeft me rust.

Ondertussen ben ik 6 weken bezig met dag dagboekje en het is heerlijk. Het laat me stilstaan bij de belangrijkste dingen, mijn prioriteiten. En tja, ook als het vakantie is. Mijn hoofd zit wel bij mijn klanten of de komende verhuis, maar de kindjes zijn thuis en verdienen ook aandacht. En daar herinner ik me ’s ochtends aan waardoor mijn geduld tijdens de dag groter is. De klanten en de verhuis komen wel in orde als de kindjes weer naar de opvang zijn. En het beste is…. als ik zo’n ingesteldheid heb, komt er vanzelf tijd vrij tijdens de dag om in een gestolen momentje een blog of een filmpje te maken.

Dus wat je absoluut MOET doen om succesvol te zijn?

Je eigen weg vinden! Ja, mediteren, affirmeren, visualiseren, bewegen, gezond eten, boeken verslinden, blogs schrijven, emails sturen, …. Het helpt je zeker vooruit, maar kies wat voor jou nu even het belangrijkste is en doe het ook op de manier die voor jou werkt.

En als je het zelf niet zo direct weet kun je inspiratie halen bij andere ondernemers. Hier is alvast waar ik over schrijf in mijn dagboekje:

1) Waar ben ik dankbaar voor?
Vandaag, in het verleden, maar ook in de toekomst. Wat je aandacht geeft groeit dus als ik zeg dat ik dankbaar ben voor de stroom aan ideale klanten geloof ik ook dat die er echt zal komen. Tijdens de kampeervakantie was ik ook vaak dankbaar voor de goeie nachtrust die ik zou krijgen, heerlijk was die! Ik vul ook altijd aan met iets aan mezelf waar ik dankbaar voor ben, bv mijn doorzettingsvermogen of mijn positiviteit of mijn haar dat goed ligt ? want zelfliefde is een heel belangrijke basis voor een succesvolle onderneming

2) Welke successen heb ik behaald?
Kijk naar wat goed gaat in je leven, in je onderneming. We denken zo vaak aan wat we beter zouden kunnen doen terwijl we vergeten wat we goed gedaan hebben. Soms kleine dingen, soms grote maar die zijn allemaal even belangrijk om een bij stil te staan. Geniet ervan en vier ze ook, doe desnoods een dansje in je eentje (heb ik al vaker gedaan hoor, ideaal om de energie te verhogen!)

3) Wat wil ik bereiken?
Korte termijn of lange termijn…tijdens de vakantie focus ik hier op de korte termijn omdat het vaak gaat over een rustige dag waarin ik een engelengeduld heb en heerlijke momenten met mijn gezin beleef. Op werkdagen kijk ik dan meer op lange termijn tenzij er bv een korte deadline is.

4) Welke concrete acties ga ik nemen?
Dat beantwoord ik in relatie tot wat ik op de vorige vraag heb beantwoord of soms nog nieuwe dingen die mij te binnen schieten. Het helpt te prioritiseren. Hier zet ik vooral haalbare dingen.

5) Welke inzichten heb ik gekregen/geleerd?
Van deze ben ik heel hard verbaasd geweest, ik had nooit gedacht dat ik elke dag wel een of ander inzicht zou gehad hebben. Inzichten genoeg de laatste tijd maar ik zag alleen de grote sprongen die ik maakte terwijl er zoveel tientallen kleine sprongetjes ook zijn die een wereld van verschil maken.

Ik was begonnen met 5 vragen, maar de laatste 2 weken heb ik nog 2 aan toegevoegd. De “moetens” is eraf en dan komt de zin en de inspiratie vanzelf!

6) Vraag aan het universum
Het universum staat achter ons. Als we iets willen bereiken en dat duidelijk stellen aan het universum, dan doet die er alles aan om ons doel te helpen behalen. (Een zin die me is bijgebleven uit De Alchemist van Paulo Coelho, mega impact hier geweest!) Het probleem is echter dat we niet meer gewend zijn iets te vragen. Een vraag stellen is echter de manier om te krijgen wat we willen. Let hier wel op dat je de uitkomst niet vastzet. Het universum weet vaak beter hoe het kan helpen om je hogere doel te bereiken maar als je niet openstaat voor iets wat je niet direct voor ogen hebt kun je het antwoord misschien niet zien.

7) Affirmaties
Woorden zijn krachtig! Alles wat jij zegt gelooft je verstand. Dus als jij een hele dag zit te sakkeren hoe stom je wel niet geweest bent op dat moment of wat je allemaal verkeerd gezegd hebt in dit verkoopsgesprek, dan bevestig je dus enkel de negatieve kanten van jezelf. Bevestig eens de goeie kanten van jezelf! Vb Ik ben het waard om succesvol te zijn, ik ben het waard om een stroom van klanten aan te trekken, ik ben een fantastische persoon, ik hou van mezelf, ik ben goed in mijn vak, ik kan enorm veel meerwaarde bieden aan mijn klanten, …. Hoe vaker je zo’n zinnen herhaalt tegen jezelf hoe meer je onbewuste dit gaat geloven, je gaat als het ware je onbewuste herprogrammeren…. en dat straal je dan ook weer uit naar de buitenwereld.
Dat lijkt misschien vergezocht en misschien vind je het moeilijk om zo’n zinnen te zeggen maar zoek dan eentje die wel die richting uitgaat maar die iets geloofwaardiger kunt uitspreken. Ga is naar hoe je je voelt naar die affirmatie. Herhaal dezelfde affirmatie en je zal merken dat er een bepaalde energie stroom op gang komt. Herhaal die ook tijdens de dag en dus hang eventueel post-itjes op aan de deur, de spiegel, … Zoiets vraagt wel oefening en het is de bedoeling dat je blijft herhalen want anders gaat je verstand die verandering niet genoeg absorberen.
Deze zeven vragen beantwoorden laten mij de dag beginnen met een heerlijk rustig gevoel. Het lukt me ook niet altijd om het als allereerste te doen maar dan doe ik het van zodra ik een rustig momentje vindt. Zolang ik het niet gedaan heb blijft het ook in mijn hoofd spoken al is het voor deze niet iets negatiefs. Ik heb gewoon heel veel zin in.

Ondertussen zijn we een zestal weken verder en heb ik het quasi elke dag gedaan. Op vakantie tijdens het kamperen met de kindjes rond was het net iets moeilijker maar dan had ik er ook wel minder nood aan. Nu ik thuis ben is het veel makkelijker om dit terug te integreren.

Ik hoop dat jullie ook een manier vinden om een reflectie moment in te voeren in de loop van de dag dat voor jullie past.
Heb je al een ochtend ritueel? Deel dan even hieronder of in de Facebook post. Misschien kan ik ook nog wat inspiratie op doen 🙂