De Geld Archetypes 

De Geld Archetypes

Welke Geld Archetypes ben jij?

Heb je de quiz al gedaan?  Nee? Doe dan nu de quiz!

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types in hoe ze met geld omgaan. Dit is maar een korte beschrijving maar geeft al een mooi zicht hoe accuraat deze archetypes kunnen zijn. Wil je er meer over weten? Volg dan mee in mijn Facebook groep waar ik regelmatig live kom vertellen over de archetypes.

De Alchemist

Je haat-liefdeverhouding met geld wijst op je waardering voor het goede dat geld in de wereld kan doen, ook al stoort het je dat geld zoveel aandacht krijgt. Geld heeft niet het vermogen om te corrumperen. Alleen mensen kunnen dat.

Door je energie te focussen op het omzetten van je ideeën in geld, krijg je de kans om anderen op positieve, verbazingwekkende manieren te beïnvloeden. Je wil is een krachtig instrument. Waarom maak je er geen gebruik van om je ideeën te verankeren in praktische acties die transformeren en inspireren?

Je wordt nooit een slaaf van het geld, dus waarom zou je geen werk maken van je financiële vrijheid?

De Heerser

Je drang om te creëren maakt van jou een niet te stuiten, gepassioneerde kracht die een grote impact en een aanzienlijk inkomen tot stand kan brengen. Geld is in jouw ogen de maatstaf voor succes en prestaties. Hoewel je door de buitenwereld wordt bewonderd om je succes, bestaat het gevaar dat je zelf je eigenwaarde aan je banksaldo afmeet.

Terwijl je naar buiten uit succesvol bent, is angst vaak wat je drijft. Als geboren leider die dingen voor mekaar krijgt en innoveert, moet je jezelf misschien uitdagen om je ambitieuze aard te focussen op de mentale inspanning om je echte en belangrijkste bron van eigenwaarde te zoeken. De emotionele vrijheid en betekenis op mentaal niveau die je ervoor in ruil krijgt, zijn onbetaalbaar.

De Verzamelaar

Voor buitenstaanders lijken jij en je geld het perfecte paar. Sparen doe je zonder erbij na te denken.

In je hoofd is dit een ander verhaal. Je piekert over de kleinste uitgaven, bent er niet zeker van dat er geld zal blijven binnenkomen en bent bang dat je geld opraakt. Dit kan tot vreselijk veel stress en angst leiden, en je bereidheid beperken om in jezelf te investeren. Zelf opgelegde beperkingen verhinderen je om je genialiteit volledig te ontplooien.

Je bent al bedreven in zorgvuldig geldbeheer, dus waarom daag je jezelf niet uit om je energie en talent te benutten voor het creëren van meer rijkdom, zodat je je kansen uitbreidt en meer mensen kunt bedienen?

De Verbinder

Je geloof en optimisme over het feit dat er altijd genoeg geld zal zijn, zorgt ervoor dat je weinig of geen financiële stress ervaart. De naïeve overtuiging dat er altijd iemand zal zijn om financieel voor je te zorgen, kan echter tot een gebrek aan financiële onafhankelijkheid of tot een blind vertrouwen in anderen leiden wanneer het op geldzaken aankomt. Je onachtzaamheid op financieel vlak kan ervoor zorgen dat mensen financieel van je profiteren of je beletten om rijkdom te vergaren, al sta je daar wellicht niet vaak bij stil.

Aangezien geld een belangrijk aspect van je empowerment is, kun je misschien een deel van je energie gebruiken om jezelf op te voeden en zelf te voorzien in de elementaire financiële behoeften in je leven. Een groeiend zelfrespect en grotere eigenwaarde zullen je beloning zijn.

De Rebel

Als het gaat om geld verdienen, is je creativiteit verbluffend. Evenwicht vind je echter niet altijd even waardevol of opwindend en daardoor krijg je wel eens af te rekenen met extreme financiële ups en downs.

Ironisch genoeg is het zo dat je de felbegeerde rijkdom sowieso krijgt als je je energie en talent focust op het verwerven van een duurzaam inkomen.

Waarom gebruik je je moed en intelligentie niet om een consistent inkomen te genereren? Dit levert je de financiële basis op die je nodig hebt om in alle vrijheid op nieuwe en opwindende kansen in te gaan.

De Beroemdheid

Je charismatische persoonlijkheid oefent een magnetische aantrekkingskracht uit op 5-sterrenmensen en -ervaringen. Je vindt het heerlijk om voor wat glamour te zorgen en veel aandacht te trekken. En je bent zeer dankbaar voor de deuren die geld kan openen. Maar onder het laagje glitter en glamour ben je misschien aan het overcompenseren voor de kritiek die je in je jonge jaren moest incasseren.

Je zult altijd graag in de schijnwerpers staan, maar anderen toestaan om je kwetsbaarheid te zien en jezelf toestaan om bemind te worden om wie je bent – inclusief je tekortkomingen –, kan ontzettend helend werken. Waarom ga je de uitdaging niet aan en zeg je anderen niet dat er voor jou niets zoveel waard is als regelmatig van hen te horen dat ze je waarderen en aanvaarden?

De Verzorger

Je verlangen om dienstbaar te zijn inspireert je vaak om je financiële middelen te delen. Wat jij echter als onbaatzuchtige gulheid ziet, kan makkelijk leiden tot faciliterende relaties en problematische grenzen met de mensen die je wil helpen. Bij jou kunnen ze de basis vormen voor verbittering of martelaarschap. Het zou niet de eerste keer zijn dat je zoveel geeft dat je eigen financiële stabiliteit in het gedrang komt.

De mensen in jouw wereld en in de wereld in het algemeen hebben hulp nodig, maar geven kun je op verschillende manieren. Als je anderen ziet als krachtige actoren, zelfs wanneer ze hulp nodig hebben, creëer je de mogelijkheid om te helpen op een manier die niet in geld uit te drukken is. Waarom gebruik je je medelevende en zorgzame aard niet om anderen te empoweren zonder daar ook financiële hulp aan toe te voegen?

De Romanticus

Je weet hoe je geld moet gebruiken om te genieten van het leven, en vaak geef je geld uit omdat je vindt dat je het verdiend hebt of omdat je de mensen om wie je geeft, wil verwennen.

Geld uitgeven kan echter een maskerade zijn waarachter gevoelens van leegte of een gebrek aan liefde, waardering en erkenning schuilgaan. Het idee om iets dat je graag wil niet te kopen, kan ook gevoelens van verzet of opstandigheid oproepen.

Je moet inderdaad van het leven genieten, maar niet ten koste van alles. Het mag je niet afleiden van de essentie: van binnenuit een gevoel van volkomenheid en zelfwaarde creëren. Waarom gebruik je de vele energie waarover je beschikt niet om voor zingeving en waarde in je leven te zorgen die je niet met geld kunt kopen?

© Sacred Money Archetypes®, ofwel de Geld Archetypes is een geregistreerd merk van Heart of Success, INC.
Licentie toegekend aan Céline Tytgadt in 2020 door Kendall Summerhawk.

Reset je geldgewoontes en verhoog je zelfwaarde door te ontdekken welk archetype jij bent